Tips för valpägaren

Har du nyligen blivit ägare till en amstaff-valp? Grattis! Att uppfostra en valp är inte alltid helt lätt oavsett ras, men speciellt en amstaff kräver lite omtanke och engagemang. En del hundraser kan du gå ut och promenera med och ge kärlek, vilket sedan resulterar i att hunden är nöjd och får en bra uppfostran. Amstaff-hunden kräver dock lite mer av dig som hundägare och det finns en del saker som är bra att tänka på när din amstaff är valp. Framförallt är det viktigt att hunden omges av kärlek och glädje under uppfostran, men det finns även andra saker som är viktiga att tänka på när amstaff-hunden är en valp.

Träning

Amstaff-valpar behöver röra på sig och motionera – mer än vad vissa andra hundar behöver göra. Promenader med lek och spring under vägen är bra, för att hålla sjukdomar och hälsoproblem borta. Ett exempel på en bra träning som du kan göra med din amstaff är flirt pole. Denna typ av träning bidrar till att din valp bygger upp en bra kondition, smidighet, samt snabbhet och flexibilitet. När detta träningspass utövas så är det viktigt att tänka på att det inte utövas på ett hårt underlag, såsom asfalt, samt att undvika skarpa och tvära kast. När du har en amstaff-valp behöver detta träningspass inte pågå så länge, men en liten stund varannan eller var tredje dag så att hunden får lite motion. En flirt pole kan tillverkas av till exempel ett plaströr eller ett gammalt fiskespö.

Tid och intresse

När det gäller amstaff-valpar så gäller det att du som hundägare har tid och intresse. För att din valp ska bli en trevlig och väluppfostrad hund krävs det att du tränar på lydnad, samt att valpen får träna på att vara i sociala sammanhang med andra människor och hundar. Det gäller att amstaff-valpen kan bete sig bland andra människor och hundar. Det gäller att du är konsekvent i din uppfostran av valpen samt att du är lite hundkunnig. Amstaff passar bra i såväl familj som hos en ensamstående person, men det gäller att det finns någon som kan en del om hundar – som tränar lydnad och som är konsekvent. Det är samtidigt viktigt att amstaff-valpen kan visa respekt och ta hänsyn till sin omgivning. Att gå en kurs med din valp är en bra idé.